B3: ”Cumulus BI har hjälpt oss att minimera riskerna för fel.”

Flertalet företag hanterar budget, prognos och uppföljning med hjälp av stora och komplexa Excel dokument. Ett av dessa företag var konsultbolaget B3 som fann utmaningar gällande bristande överblick och dålig versionshantering i Excel. För att skapa en mer effektiviserad process valde B3 Binovis tjänst Cumulus BI.

– Cumulus BI har hjälpt oss att minimera riskerna för fel. Även fast vi haft en gemensam Excelfil så har man ju inte haft koll. Kanske har kollegan suttit och jobbat i sin egen version vid sidan om och sedan bara klistrat in i vår mall. Nu har alla samma verktyg, det fungerar likadant för alla, berättar Maria Gustafsson, Business controller på B3.

Binovi har utvecklat tjänsten Cumulus BI, en webbaserad tjänst som stödjer företag med budget, prognos och uppföljning. Tjänsten kräver inga installationer och kan enkelt anpassas och justeras efter olika verksamheter.

– Cumulus BI är lättarbetad, det är lätt att ändra och man kan sätta upp strukturen själv. Vill vi lägga till kontonamn så gör vi det enkelt själva, så att jag skulle definitivt rekommendera tjänsten till andra företag, säger Maria Gustafsson.

Tidsbesparande verktyg
Maria Gustafsson förklarar vidare hur den främsta vinsten som B3 upplevt med Cumulus BI är tiden som verktyget besparar företaget gällande budget-och prognosarbetet.

– Istället för att konsolidera ihop en massa bolag i Excel till olika instanser så kan man nu med knapptryckningar välja vilka bolag vi vill se. Det har blivit ett superlyft för oss controllers och vår koncernledning att enkelt få totaler och följa under en budget- eller prognosprocess hur bolagen ligger till. När de jobbade i Excel så hade man ju inte den överblicken, förklarar Maria Gustafsson.

VD rapporter
B3 är en koncern innehållande flertalet bolag. Bortsett från budget och prognos använder företagets VD:ar Cumulus BI för att skapa enklare VD rapporter, något som uppskattas mycket av dem anställda.

– Våra VD:ar har varit supernöjda med den här VD rapporten de gör. Förut gjordes den i Excel och då behövde de klippa och klistra själva för att lägga in saker och nu så behöver de bara kommentera på avvikelser och vad som händer och vad som är på gång. Det är de supernöjda med, avslutar Maria Gustafsson.

Vad våra kunder säger

Cumulus BI har hjälp oss att skapa en ökad flexibilitet. Det har underlättat hantering av valuta och underlättat hantering av att respektive enhet tidigt i processen får en helhetskänsla för budgeten.

Joakim Alfredsson

CFO, Formpipe

Vi fick mycket support så det var smidigt. De har hjälpt till att anpassa tjänsten efter våra behov och krav. Och de är väldigt hjälpsamma och hjälper till med kort varsel. Det kan till och med vara en helt ny utveckling som de löser på samma dag

Anders Rees

Ekonomichef, Urbaser

Cumulus BI är smidigare än att skicka massa Excelfiler fram och tillbaka och hålla koll på vem som gjort vilken ändring. Nu är det lätt för mig att kolla vad som ändrats.

Jonas Rodling

Director Business Controller, Plantagen